Prateći program

Ovde spadaju roletne, komarnici, venecijaneri, rolo i trakaste zavese, podprozorske daske i okapnice, garažna vrata i krovni prozori.

Roletne mogu biti u unutrašnjoj  PVC ili AL termoizolovanoj kutiji, spoljašnjoj AL kutiji sa PVC ili AL zastorom punjenim poliuretanom. Pogon roletni može biti ručni gurtna sa automatom ili na motor sa prekidačem ili na daljinski.

Da se zaštitite od dosadnih insekata komaraca muva ili smrdibuba, a da istovremeno imate svež vazduh idaeano je da odaberete naki od komarnika. Nudimo fiksne i rolo za prozora, a rolo, okretne ili plise za vrata.

Rolo i trakaste zavese će sigurno zasenčiti vaš prostor  uz mogućnost izbora materijala koji zadržava sunčevu energiju i smanjuje zagrevanje prostora letii gobitke toplote zimi.

PVC podprozorske daske i okapnice sprečavaju prodor atmosverske vode u prostoriju, omogućuju da se na njih postave saksije sa cvećem ili ukrasi i upotpunjuju program kompletiranja stolarije.

Za zatvaranje vaše garaže ili hale kao i ulaza u kuću ili stan iz programa najvećeg evropskog proizvođača slobodni smo da vam ponudimo evropski kvalitetne proizvode, Hormann segmentna i kipujuća garažna vrata, kao i ulazna sigurnosna vrata kuće ili stana i inustrijska vrata, svojim izgledom funkcijom trajnošću i kvalitetom sigurno zadovoljiti sve vaše zahteve.

ROTO PVC  i WELUX drveni krovni prozori kompletiraju našu ponudu asortimana stolarije.

Staklo

Standardno ostakljenje stolarije je termoizolacionim staklom flot kvaliteta, 4+16+4 mm, koje ima osobinu da umanji razmenu toplote između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora, pri čemu se štedi energija grejanja ili klimatizacije, nema pojava kondenzata ni leda i mogu da se koriste veće staklene površine za datu sobnu temperaturu.
Tremoizolaciono staklo se sastoji od dve stalkene ploče debljine 4 mm između kojih je aluminuijumska ili PVC, lajsna debljine 16 mm. Pored ovog moguće je stolariju ustakliti troslojnim termoizolacionim staklom 4+16+4+16+4 mm, koje ima znatno bolje termo i zvučne karakteristike. Prostor između stala ispunjen je vazduhom a danas sve češće nekim inertnim gasom (argon, kripton ili sl.)čime se znatno poboljšavaju izolacione osobine.
Termoizolaciona svojstva stakla se odražavaju što nižim koeficijentom prolaza toplote U, čija vradnost za standardno termoizolaciono staklo 4+16+4 mm, punjeno suvim vazduhom iznosi U=2,3-2,4W/m²K, a ukoliko je jedno staklo niskoemisiono (Low-E) ili solar (četri godišnja doba),  dobija se termoizolaciono staklo sa U=1,3-1,4 W/m²K. a u slučaju da je međuprostor punjen argonom tada je koeficijent prolaza toplote U=1,0 W/m²K, ili nekim drugim gasom kada vrednost ide do 0.6 W/m²K.

Bez obzira na izbor stolarije (aluminijumska ili PVC) važno je izabrati odgovarajuće staklo, s obzirom na činjenicu da staklene površine čine oko 75-80% ukupne površine stolarije. Pored kvalitetnog profila neophodan je i izbor odgovarajućeg stakla kao jednog od najvažnijih faktora energetske efikasnosti stolarije. Istraživanja su pokazala da se skoro 40% toplotne energije objekta gubi upravo preko stolarije, pa je izbor kako profila isto tako i stakla veoma bitan, posebno iz razloga što razlika u ceni niskoemisionog i solar stakla u odnosu na obično nije značajna koliko se tim ulaganjem dobija na uštedi energije

Značaj stakla

Bez obzira na izbor stolarije (aluminijumska ili PVC) važno je izabrati odgovarajuće staklo, s obzirom na činjenicu da staklene površine čine oko 70-75% ukupne površine stolarije. Pored kvalitetnog profila neophodan je i izbor adekvatnog stakla kao jednog od najvažnijih faktora energetske efikasnosti stolarije. Istraživanja su pokazala da se skoro 35-40% toplotne energije objekta gubi upravo preko stolarije, pa shodno tome, neosporan je značaj koji stolarija ima sa aspekta uštede energije.

Vrste stakla:

IZO dvoslojno providno staklo punjeno suvim vazduhom, bez optičkih prelamanja. Krasi ga dobra zvučna izolacija od 35db, sto je sasvim dovoljno da uživate u tišini svog doma. Sa koeficijentom propustljivosti 2.3-2,5 W/m2K u kombinaciji sa energetski efikasnom PVC ili AL. stolarijom štedi i do polovine računa za grejanje. Propušta 83% dnevnog svetla u prostoriju u kojoj se nalazi.

Staklo koje na sebi sadrši niskoemisioni film radi povećanja toplotne izolacije, često se naziva Low-E staklo. Radi poboljšanja termičkih osobina ovom termopaketu bi trebalo uvek dodati argon.  Ovo je savremeno termoizolaciono staklo koje garantuje koeficijent toplotne propustljivostit 1.3-1,5 W/m2K (zadovoljava sve standarde propisane novim Zakonom o energetskoj efikasnosti).

Solarni faktor (g = 66 %) kod ovog stakla, ostvaren je sa ultra-tankim ali visoko efektivnim bogatim metalnim funkcionalnim slojem koji je postavljen u izolacionom staklu na površinu unutarnjeg međuprostora. Tim načinom se svetlost i solarno zračenje može duboko uvući u sobu bez nekih poteškoća, gde je toplotna energija zadržana unutar objekta. Ovim se postiže zvučna izolacija do 36db.

Dakle, kroz niskoemisiono staklo gubi se manje toplote, jer ta stakla deo energije vraćaju nazad u pravcu iz kojeg ona dolazi. Istovremo takvi slojevi minimalno deluju na sunčevo zračenje, pa s jedne strane značajno smanjuju toplotne gubitke, a s druge strane dozvoljavaju dobitke sunčeve energije. Zbog ovakvih svojstava, niskoemisiona stakla ubrajamo i među ekološka stakla jer ona, smanjenjem gubitaka toplotne energije, smanjuju ukupnu potrebu za njenom proizvodnjom, pa na taj način smanjuju i emisiju štetnih gasova u atmosferi.

Staklo čija je glavna svrha izuzetna toplotna izolacija, u poređenju sa tradicionalnim izolacionim staklom, omogućava uštedu više od 2/3 troškova grejanja u hladnim danima. U prosečnom domaćinstvu to može biti i do nekoliko stotina evra godišnje. To staklo ne samo da vodi računa o vašem budžetu, nego i o vašoj okolini. Koeficijent toplotne popustljivosti iznosi 1,0 W/m2K.

U vrućim ljetnjim danima površina prozora izložena je sunčevoj energiji sa više od 400 W/m2. Tradicionalno izolaciono staklo propušta oko 80% te energije u prostoriju, što je često neizdrživo. Clima Guard Solar (4 godišnja doba) staklo

znatno smanjuje prenos sunčeve toplote, jer propušta samo 42% (solarni faktor 42%) cjelokupne sunčeve toplote što omogućava neverovatno uštedu prilikom korišćenja klima uređaja. Istraživanja su pokazala da u najtoplijim letnjim danima ClimaGuard stakla spuštaju temperature za neverovatnih 13 C i postižu zvučnu izolaciju do 39db.

Ove tehničke karakteristike omogućavaju, da za vreme velikih vrućina ili hladnoća, više nego prepolovite energiju potrebnu za održavanje komfora vašeg doma tokom sva četiri godišnja doba, po čemu su i dobila ime

Bez obzira na izbor stolarije (aluminijumska ili PVC) važno je izabrati odgovarajuće staklo, s obzirom na činjenicu da staklene površine čine oko 70-75% ukupne površine stolarije. Pored kvalitetnog profila neophodan je i izbor adekvatnog stakla, kao jednog od najvažnijih faktora energetske efikasnosti stolarije. Istraživanja su pokazala da se skoro 35-40% toplotne energije objekta gubi upravo preko stolarije, pa shodno tome neosporan je značaj koji stolarija ima sa aspekta uštede energije.

Ovo je najbolja kombinacija stakala koja trenutno postoji na tržištu PVC i AL stolarije.

Ova kombinacija stakala smanjuje buku i do 45dB. Solarni faktor 38% sto znači da samo 38% sunčeve toplote ulazi u naše domove, a samim tim računi za klimatizaciju se smanjuju srazmerno sa tom činjenicom. Propustljivost dnevne svetlosti je 60%. Koeficijent toplotne propustljivosti je 0,6-0,9 W/m2K, zbog čega računi za grejanje se smanjuju i do 5 puta.

Toplotna Izolacja

Prozor kao građevinski elemenat ispunjava važan zadatak kod termičke (toplotne) zaštite. Pod tim se podrazumevaju sve preduzete mere da se smanji razmena toplote između unutrašnjih prostorija i spoljašnjeg vazduha, odnosno između prostorija različitih temperatura.
Potreba toplotne energije i troškovi grejanja I hlađenja presudno utiču svojom visinom na izolovanost građevinskih elemenata za zatvaranje prostora.
Kada se sabere da u našoj klimatskoj zoni grejni period često traje 2/3 godine, neophodno je da kod svih planskih razmišljanja pri gradnji ekonomičnost bude u prvom planu.
Investitori treba na osnovu toga da vode računa da povećana (bolja) toplotna izolovanost objekta nije rasipništvo, nego znači uštedu u pravom smislu.
Troškovi ( cena ) gradnje jedne građevine su jednokratni izdaci, međutim troškovi energije podležu stalnim promenama, uglavnom cene rastu, stoga je realno izabrati građevinske elemente sa dobrim izolacionim svojstvima.

Koeficijent prolaza toplote, W/m²K je računska veličina, veoma važna u oceni nekog građevinskog elementa, u pogledu njegove izolacione sposobnosti, i ima važnu komponentu u proračunu toplotne energije potrebne za grejanje objekta, njime su obuhvaćeni toplotni gubici transmisije kroz sastavne objekta. Za stare prozore one je iznosio 5-6 W/m²K, dok je za nove 1,3 do 0,6.

U nemačkoj važi iskustveni obrazac:

Poboljšanja U – vrednosti za jednu desetinu (1/10), po m² površine prozora i grejnu sezonu, za nemačku, daju uštedu lož ulja od oko 1,0 litara, što donekle odgovara i našim klimatskim uslovima.

PRIMER 1:

Prozori stare izvedbe termopan staklo (punjeno vazduhom bez metaliziranja) sa             Ustakla-Wert=2,6 W/ m²K, zamenjeni sa aluplast PVC prozorima sa termopan sa metaliziranim-niskoemisionim staklom 4+16+4 mm, Ustakla=1,2 W/ m²K, Uprozora=1,3 W/ m²K.

Površina prozora prosečnog stana =                                                       9 m²

U – vrednost razlike u desetinkama: 26-13=                                           13

Ušteda po m²: 13×1,0 lit.=                                                                       13 lit.

Godišnja ušteda za stan čija je površina prozora 9 m²:iznosi 13×9=    117 lit.

PRIMER 2:

Prozori stare izvedbe jednostruko staklo sa U=5,5 W/ m²K, zamenjeni sa PVC prozorima sa niskoemisionim termostaklom 4+16+4(niskoemisiono), Ustakla=1,2 W/ m²K, Uprozora=1,3 W/ m²K.

 

Površina prozora prosečnog stana =                                                      9 m²

K-vrednost razlike u desetinkama: 55-13=                                            42

Ušteda po m²: 42×1,0 lit.=                                                                     42 lit.

Godišnja ušteda za stan čija je površina prozora 9m²:iznosi 42×9=   378 lit.

U ovom obračunu gubitaka toplote nisu uzeti u obzir gubici toplote provetravanjem, koji uštedu lož ulja čine još povoljnijom, a time dovode do brže odluke investitora o zameni starih prozora. Odavde svako za sebe može da lako odluči kakvu stolariju da ugradi i šta time dobija

Zvučna izolacija

Za zaštitu od buke nije dovoljno samo izabrati stakla za zvučnu izolaciju, već moramo dobro razmisliti o celom prozoru-vratima u koji je ugradjeno staklo i njegove spojeve sa zidom. Izborom Izo-stakla punjenog inertnim gasom, postiže se smanjenje zvučnog pritiska u medjuprostoru, jer su talasi savijanja stakla, koje je izloženo zvuku, kraći od onih koji se javljaju u gasu koji se nalazi u medjuprostoru izo-stakla umesto vazduha. Navedeno rešenje isključivo zavisi od od načina ugradnje, tj. ostvarivanja što boljeg zaptivanja izmedju stakla i rama. Postojanje i najmanjeg otvora sitne pukotine dovodi do stvaranja “zvučnog mosta” koji omogućuje da zvuk neželjeno procuri u prostor koji mi želimo da zvučno zaštitimo. Za izvodjenje veze izmedju gradjevinskog otvora i prozorskog rama primenjuje se trajno elastična zaptivna masa. Koficijent odredjivanja zvučne izolacije   Rw iskazuje se u decibelima (dB).

Medjutim ako izvor buke stvara daleko više od Rw=80dB, tada moramo razmisliti o ugradnji Izo-stakla punjena “teškim” gasom. Povećanjem buke smanjuje se elastičnost stakla. Logično je da su laminirana stakla ili lamistal stakla bolji zvučni izolator zbog PVB folije između dva stakla, nego obična stakla iste debljine.

 

Tablica 1.

Specijalna klasa                                 Rw=40db

Rw40db

I   klasa                                               Rw=35-39 db

Rw=35-39db

II  klasa                                               Rw=30-34 db

Rw=30-34db

III klasa                                               Rw=25-29 db

Rw=25-29db

IV klasa                                               Rw=20-24 db

Rw=20-24db

Održavanje PVC prozora

Uputstvo za:
● čišćenje     ● održavanje i    ● provetravanje

Saveti za održavanje:
aluplast prozorski profili su proizvedeni od postojanog materijala, otpornog na vremenske uslove i lakog za održavanje. Za čišćenje glatke i čiste površine koristite samo blaga sredstva za čišćenje. Uobičajene nečistoće od vetra i kiše se brzo odstanjuju. Ne koristite za čišćenje abrazivna sredstva koja mogu oštetiti površinski sloj, kao ni hemikalije, kao što su nitrorazređivač ili benzin. Ako se na Vašem prozoru pojave nečistoće koje ne možete odstraniti već pomenutim sredstvima, kod nas možete naručiti i kupiti „aluplast“ specijalno sredstvo za negu. Uputstvo za upotrebu ovog sredstva odštampano je na ambalaži.
Za čišćenje Vašeg prozora neposredno po ugradnji ( uprkos pažnji radnika koji vrše ugradnju prozora) mogu nastati sledeće nečistoće kao što su:

 • Ostaci maltera
 • Otisci masnih prstiju
 • Ostaci fasadne boje
 • Ostaci tapetarskog lepka i sl.

te bi trebalo ove nečistoće ukloniti:

 • Ostaci maltera i fasadne boje mogu se ukloniti pažljivim struganjem sa strane polutvrdom špahtlom, a potom prebrisati vlažnom krpom. Pri tom paziti na to da grubi pesak iz maltera ne ostavi ogrebotine na površini.
 • Ostatke lepka ili maltera na staklenoj površini pažljivo strugati sa koso postavljenom oštricom (nož ili žilet)

Provetravanje i grejanje:
Ranijih godina prozori nisu imali tako dobru zaptivenost, te je uvek postojala prirodna izmena vazduha, koja je stvarala prijatnu stambenu klimu, ali i visoke troškove grejanja.
U nastojanju da se smanje troškovi grejanja, da se izbegne produvavanje i smanji buka, konstruisani su prozori koji mogu da zadovolje takve zahteve. Ovi moderni prozori, su kako sami po sebi tako i kada su ugrađeni, tako dobro zaptiveni da ne može doći do prirodne izmene vazduha. Time moguća prouzrokovana povišena vlažnost vazduha u prostoriji i njene neprijatne posledice mogu se sasvim lako sprečiti.
Kome je važno da postoji zahtevana izmena vazduha.može ovim modernim prozorima uštedeti troškove grejanja i dobiti zdravu sobnu klimu. Brzo i uspešno je popreko provetravanje (otvaranje prozora koji se nalaze jedan naspram drugog, jer jedan često nije dovoljan). 
Pet minuta je dovoljno za normalnu izmenu vazduha.
Važno je napomenuti da sušenje novoizgrađenih objektata traje i do dve godine, te da je neophodno češće provetravanje ovih prostorija. Takođe i kod zamene stolarije, u loše izolovanim kućama, može se pojaviti kondenzacija i ako je ranije nije bilo, jer novi prozori daleko bolje zaptivaju i ne dozvoljavaju da vlaga izađe, a koja je inače lako izlazila kroz fuge starih prozora.
Zbog toga preporučujemo:

 • Provertravati prostorije 3 do 4 puta dnevno
 • Odstraniti prepreke za strujanje vazduha: nameštaj udaljiti par centimetara od zida, zavese ne postavljati direktno ispred grejnog tela, postaviti ih samo do unutrašnje podprozorske klupice
 • Vrata manje zagrejanih prostorija držati zatvorena
 • Pri nastajanju dodatne vlažnosti: kuvanjem, kupanjem, tuširanjem, spavanjem ( čovek preko noći oda jednu litru vode), češće provetravati
 • Pre svega zimi radije više puta dnevno držati sasvim otvorene prozore nego ih višesatno ostaviti u nagibni položaj. Time se postiže velika ušteda energije.
 • Vlažan vazduh iz prostorije uvek usmeriti ka napolje, nikada u druge prostorije.
 • Grejanje i redovno provetravanje je pretpostavka za dobijanje zdrave sobne klime. Zamagljeni prozor je najbolji znak da se mora obaviti provetravanje.

Da bi se sačuvala grejna (toplotna) energija preporučuje se da se na sledeći način izvrši provetravanje:

 • Ujutru sve prostorije provetriti u trajanju 10-15 min (spavaću sobu obavezno), u toku dana još 3-4 puta (zavisno od stepena prisustva vlažnosti)
 • Prozore ne ostavljati u nagibnom položaju nego ih širom otvoriti. Takvo provetravanje garantuje intenzivnu izmenu vazduha u kratkom vremenskom periodu.
 • Za vreme provetravanja isključiti grejanje
 • Ne dozvoliti da sobna tempertura padne ispod 15º C da bi sobni vazduh mogao da primi dovoljno vlažnosti.

Ko poštuje ove moderne savete može da sačuva grejnu energiju uz optimalne sobne klimatske uslove.
Održavanje:
Da bi održali okretno-naginu funkciju okova prozora i vrata potrebno je najmanje jednom godišnje obaviti sledeće:

 • Redovno kontrolisati one delove okova koji imaju sigurnosnu funkciju.
 • Sve pokretne delove nakapati uljem, a mesta zabravljivanjnja na okovu premazati tehničkim vazelinom ili nekiselom mašću.
 • Koristiti samo ona sredstva za čišćenje i održavanje koja nemogu oštetiti zaštitu od korizije.

Vrhunski Kvalitet

Aluplast Profili

Odlična Izolacija

Stručna Ugradnja

Roto Okovi

Brza Isporuka